top of page

Lopend onderzoek

Hyperthyroïdie en Schildklierremmers

Dierenarts Gaëlle Schils voert o.l.v. Prof. Dr. Sylvie Daminet onderzoek naar de aanwezigheid van schildklierremmers in de urine van katten met hyperthyroïdie onder behandeling met schildklierremmers, alsook in de urine van hun eigenaar. 

Achtergrond

Hyperthyroïde katten worden vaak behandeld met schildklierremmers. Terwijl er tussen kat en eigenaar een zeer nauw contact bestaat. We wensen na te gaan of  er in de urine van eigenaars, die dagelijks schildklierremmers toedienen aan hun geliefde kat, ook een zeer kleine hoeveelheid van deze medicatie terug gevonden kan worden. Uiteraard wordt ook de urine van de hyperthyroïde katten onderzocht en gecontroleerd op de aanwezigheid van schildklierremmers. Achteraf wordt de concentratie aan schildklierremmers in de urine van de kat vergeleken met deze van de eigenaar. Tevens wordt ook urine verzameld van mensen die geen contact hebben met schildklierremmers en van mensen die zelf dagelijks schildklierremmers dienen in te nemen.

Praktisch

Voor het onderzoek hebben we minimum 2 mL urine nodig zowel van de kat als de eigenaar. We beseffen dat het niet evident is om urine te verzamelen bij katten. Daarom kan u eventueel gebruik maken van Katkor® (een specifiek soort kattenbakvulling) in plaats van de normaal gebruikte kattenbakvulling om het opvangen van urine bij uw kat te vereenvoudigen. Katkor® absorbeert de urine niet in tegenstelling tot normale kattenbakkorrels waardoor de urine in de kattenbak aanwezig blijft en u deze kan verzamelen. Om de urine van uzelf te verzamelen kan u gebruik maken van urinepotjes, die we u graag bezorgen.

Via deze link ziet u hoe u eenvoudig urine kan verzamelen bij uw geliefde kat met gebruik van Katkor® kattenbakvulling.

Meer info

Hebt u een kat met hyperthyroïdie en wenst u graag deel te nemen aan dit onderzoek of wenst u meer informatie: 

Bij deelname aan dit onderzoek krijgt u een pakket toegestuurd met Katkor®, urinepotjes voor uw urine, een korte vragenlijst en een toestemmingsformulier voor deelname aan dit onderzoek. 


Bedankt voor uw interesse in dit onderzoek!
 

bottom of page